Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Yhteisöasuminen on asukaskeskeistä

 

Yhteisöllinen asuminen on nyt nosteessa ja tuulettaa myös yksipuolista suomalaista asuntotuotantoa. Mallia otetaan mm Tanskasta, jossa erityyppisiä yhteisöasumisen muotoja on toteutettu yhä enemmän.

Englanninkielinen termi extended home, laajennettu koti, kuvaa hyvin modernia yhteisöasumista. Asukkailla on oma reviirinsä, oma kotinsa, mutta lisäksi he pääsevät nauttimaan yhteisten tilojen tarjoamista eduista.

On asuinyhteisön itsensä päätettävissä, mitä nämä yhteiset tilat ovat ja miten niissä toimitaan. Malleja on yhtä monta kuin yhteisöjäkin. Kyseessä onkin varsin asukaskeskeinen asumismuoto.

 Tämän tyyppiseen asumismuotoon mieltyneet harrastavat monesti kimppakyytejä, ruokatarvikkeiden yhteistilauksia ja monenlaista naapuriapua. Senioritalossa naapuriapu onkin korvaamatonta, sillä sen avulla voidaan ehkäistä monia ongelmia ja tuottaa hyvää mieltä arjen askareissa. Sosiaalisen kanssakäymisen merkitystä ihmisten jaksamiselle ja terveydelle on tutkittu paljon. Tutkimukset ovat yksimielisiä siitä, että yksinäisyys on  pahinta myrkkyä ja että hyvät sosiaaliset suhteet arjessa edesauttavat vireyttä, jaksamista ja jopa vähentävät sairastuneisuutta

Suomen Seniorilehti 2 / 2018Suomen Seniorilehti 2 / 2018