Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Talon tarina

Pöllölä

Osuuskunta Pöllökartano osti 29.1.2015 Pälkäneen kunnalta Luopioisten entisen mielisairaalarakennuksen.

Taloa on remontoitu nykyaikaiseksi, yhteisölliseksi asuintaloksi, jonne on sijoitettu seitsemän asuntoa ja laajat yhteiset tilat.

Rakennus tunnetaan paikkakunnalla Pöllölänä.

Vanha arvokas hirsirakennus on korjattu hyödylliseen käyttöön jälkipolville säästettäväksi kestävän kehityksen periaatteita noudattaen, luonnonvaroja säästäen ja pieteetillä.

Toteutuksessa on käytetty mahdollisimman paljon oman alueen osaajia ja myös materiaalit on hankittu pääosin lähialueilta.

 

 

 

 

 

Pöllölän historia ja kulttuurihistoriallinen merkitys

Luopioisten kunnassa aloitettiin vuonna 1911 vaivaistalon suunnittelu. Samalla oli tarkoitus rakentaa tilat mielisairaille asukkaille. Kansallisarkistossa säilytettävästä vaivaishoiden valvojan ja Luopioisten kunnan välisestä kirjeenvaihdosta vuosilta 1892-1914 selviää Uotilan tilan maille pystytettyjen rakennusten alkuhistoria. Kuntakokouksen pöytäkirjassa vuodelta 1912 on merkintä, että Noah Jokisen tarjous vaivaistalosta ja mielisairaalasta hyväksytään. Piirustukset olivat arkkitehti Heikki Tiitolan mallipiirustuksia. Merkintää mielisairaalan valmistumisesta ei ole löytynyt, mutta oletettavasti se valmistui samaan aikaan vaivaistalon kanssa eli vuodenvaihteessa 1913-14.

Entinen mielisairaalarakennus sijaitsee edelleen samalla tontilla nykyisten Pälkäneen kunnan vanhushuollon rakennusten kanssa, näkyvällä paikalla Vohlisaarentien varrella..

Rakennuksella on historiansa aikana ollut monia käyttötarkoituksia ja sitä on remontoitu tarpeita vastaavaksi. Vuosina 1913-1950 se toimi kunnan mielisairaalana ja tuolloin rakennuksessa oli kaksi erillista puolta, toinen miehille ja toinen naisille. Hoidokkipaikkoja oli 14. Vuonna 1951 valmistuivat mielisairaalan laajat korjaukset. Potilaita tuotiin laitokseen myös lähikunnista.

Vuonna 1963 kunnalliskodin erillisen mielisairaalaosaston toiminta lopetettiin ja tilat otettiin kunnalliskodin yleiseen käyttöön.Viimeiset muutospiirustukset ovat vuodelta 1969, mutta kovin suuria muutoksia rakennus ei tuolloin kokenut. Seuraavana vuonna rakennus muutettiin vanhusten vuokrataloksi. Talo mainitaan kunnalliskertomuksissa 10 hengen vanhusten vuokratalona aina vuoteen 1995 asti.Vähitellen rakennus muuttui erityistarpeita omaavien asukkaiden asuttamaksi ja osin varastotiloiksi.2000-luvun alussa talo jäi tyhjilleen.

Historiansa aikana Pöllölälle on laadittu yhteensa kuudet rakennuspiirustukset – Osuuskunta Pöllökartanon arkkitehti Harri Metsälältä tilaamat laatimat ovat järjestyksessä seitsemännet. Niiden perusteella osuuskunnalle myönnettiin rakennuslupa kesällä 2015.

Talo on edelleen pääosin 1950-luvun asussa. Tuolloin toteutettiin tähän asti suurin ulkoinen muutos: toiseen kerrokseen rakennettiin kaksi hoitajien huonetta. Viimeisimmässä remontissa otettiin lisäksi asuinkäyttöön kummankin päädyn korkeat vinttitilat.

Entinen mielisairaala seisoo edelleen uljaana mäellään. Se on kestänyt aikaa hyvin. Graniittiperusta on suorassa ja hirret kunnossa. Pöllölä on ainutkertainen rakennus juuri sen vuoksi, että siinä on säilynyt rakentamisajankohtansa ulkonäkö ja tyyli. 1950-luvulla tehdyt muutokset ovat nekin historiallisia kerrostumia, joita on syytä kunnioittaa. Kohde on osa paikallishistoriaa, vaikka sen tarina ei ole kaunis tai viihdyttävä. Yhä edelleen katsojaa hyytää alkuperäispiirustusten merkintä raivohuoneista ja korkeista aidatuista ulkoiluaitauksista. Rakennuksen ikä ja historia huomioiden Pöllölä on Luopioisten mielenkiintoisimpia rakennuksia ja ansaitsi tulla korjatuksi perinteitä kunnioittaen.